Festival Sacred Songs belicht de schoonheid en zeggingskracht van bezielde muziek, dans, poëzie en rituelen. De optredende artiesten en ensembles laten zich inspireren door eeuwenoude tradities èn actuele verhalen en brengen die samen in prachtige concerten en grensverleggende voorstellingen. Op het programma staan klinkende namen als Ghalia Benali, Tallis Scholars, Trio Merope, Vincent Moon, Wishful Singing, Kalpanarts, Siela-Ardjosemito-Jethoe, Stine Jensen en Leo Davelaar & G-Project. Het festival heeft meerdere programmalijnen die ieder een eigen actueel verhaal vertellen middels concerten en een contextprogramma met lezingen, films, workshops en festivaldiners.
Sufi Spirit – Ghalia Benali & ensemble
Sufi Spirit toont de belangrijke rol van muziek, dichtkunst en rituelen binnen het soefisme. Deze mystieke stroming binnen de islam staat voor vrede en gelijkwaardigheid tussen verschillende religies en levensbeschouwingen.
De charismatische Belgisch-Tunesische zangeres brengt het programma ‘Hadret Ishq’, een bloemlezing uit het rijke repertoire van soefidichters door de eeuwen heen. Naast teksten van middeleeuwse dichters als Djalal al-Din Rumi zingt ze poëzie van hedendaagse mystici. Ghalia Benali is thuis in muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook in Indiase klassieke zang, jazz en pop. Moeiteloos schakelt ze tussen verschillende genres en culturele tradities. Zeer geliefd is zij vanwege haar intense vertolkingen van soefipoëzie en van klassieke liederen van Um Kulthum. Met muzikale inleiding door Shervin Nekuee en Balout Khazaei.
Zaterdag 21 november – Nieuwe Kerk
Meditation – Tallis Scholars DIT CONCERT IS AFGELAST
Zondag 22 november – Nieuwe Kerk
Sacred Nature – Trio Merope
Sacred Nature focust op de oerband tussen spiritualiteit en de natuur, die uitdrukking vindt in vele verhalen, volksmuziek en rituelen. Wat kunnen we leren van de spirituele teksten en wijsheden in deze cultuuruitingen?
Trio Merope bestaat uit de Litouwse Indrė Jurgelevičiūtė (zang, Baltische citer), Bert Cools (gitaar, electronics) en Jean-Christophe Bonnafous (bansurifluit). Hun songs vinden inspiratie in oeroude Litouwse volkstradities en verhalen over de sterke connectie tussen de natuur en de mens, over dieren, bloemen, stenen en rituele magie in het dagelijks leven. Hun composities weven elementen van elektronische-, ambient-, indie- en traditionele muziek samen tot een kleurrijk tapijt dat tegelijk lokaal en universeel is. Merope’s laatste album Naktės’ (letterlijk: ‘Nachten’) neemt je mee naar een magische wereld tussen droom en werkelijkheid. De Belgische radiozender ‘Klara’ riep Naktès uit tot beste wereldmuziekalbum van 2019 en wie het juryverslag leest, begrijpt dat het trio voor ingetogen vuurwerk kan zorgen: “Naktes is een uitgesponnen droom van waaruit je niet wilt ontwaken. Een voorbeeld van hoe muzikanten uit verschillende sferen respectvol met elkaar samenwerken.“ Met een inleiding door Zana Naidionova. Muziekvoorbeeld Merope
Zaterdag 28 november – Nieuwe Kerk
Women’s Voices – Wishful Singing, Kalpanarts, Siela Ardjosemito-Jethoe, Stine Jensen
Women’s Voices zet de schijnwerpers op opvallende vrouwelijke performers die spirituele verhalen en muziek tot leven brengen in een sprankelende voorstelling met zang, dans, spoken word en filosofische beschouwing. Centraal staan vrouwenstemmen uit het heden en verleden: poëzie, teksten en muziek van en over vrouwelijke vrijdenkers, vernieuwers en verbinders.
In deze nieuwe productie in opdracht van Festival Sacred Songs vertolkt Wishful Singing repertoire van de middeleeuwse powervrouwen Kassia (810-867) en Hildegard von Bingen (1207-1291) en van hedendaagse componisten als Mathilde Wantenaar. Speciaal voor deze voorstelling werkt Wishful Singing samen met woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe en filosoof Stine Jensen en dansgezelschap Kalpanarts. fotolink
Zondag 29 november – Nieuwe Kerk
The Real Experience – Leo Davelaar & G-Project
The Real Experience biedt een kijkje in de muzikale keuken van bruisende geloofsgemeenschappen en brengt religieuze muziek met opperste bezieling.
Leo Davelaar is de oprichter en bevlogen dirigent van het koor G-project. De leden van dit koor vertegenwoordigen verschillende culturen en christelijke stromingen en komen uit de regio Rotterdam-Den Haag. Zij zingen black gospel en hebben daarbij één missie: het overbrengen van een boodschap van hoop, vreugde en bemoediging. De zangers van G-Project vertolken de songs vol passie en overtuigingskracht en treden overal in het land op, zowel in kerkdiensten, als bij culturele festivals.
Vrijdag 4 december – Nieuwe Kerk
Meer informatie over aanvangstijden, locaties en kaartverkoop via de festivalwebsite
Festival Sacred Songs is een initiatief van het Zuiderstrandtheater en stichting Culture Connection. Festivalcurator is Jeanneke den Boer. Partners zijn o.a. De Vaillant, De Nieuwe Regentes en Initiatives of Change. Het festival is mede mogelijk dankzij gemeente Den Haag, VSB-fonds, BankGiroLoterijfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Zabawas.