Het programma komt tot stand in samenwerking met samen met Kytopia, TivoliVredenburg, Vers Poetry, Derek Otte, stadsdichter Baban Kirkuki, Stichting de Vrolijkheid in Asielzoekerscentrum Utrecht, Cultuurhuis Kanaleneiland, Cultuurspot Overvecht, Trajectum College Overvecht, Poetry Circle Nowhere, Hogeschool voor de Kunsten en School voor Journalistiek Utrecht. Het project maakt tevens deel uit van Residenties in Utrecht (Cultuurpromotie Utrecht).
Samenwerking met muzikanten in Kytopia
Walid Ben Selim gaat in Kytopia, de studio en creatieve broedplaats van Kyteman, gevestigd in het voormalige Tivoli, muziek maken met Arjen de Vreede (DJ DNA, producer), percussionist/ritmetovenaar Frank Wienk (Binkbeats), celliste Guusje Ingen Housz en toetsenist Niels Broos. Arjen de Vreede (DJ DNA, bekend geworden met Urban Dance Squad) is artistiek leider van de muzikale samenwerking. Hij zag Walid optreden op een festival in Marokko en was diep onder de indruk: “Als er na de Arabische lente iets positiefs op cultureel vlak naar buiten gekomen is, dan is dat de muziek van Walid Ben Selim. Walid benadert de zoektocht naar een nieuwe Arabische identiteit op een liefdevolle en poëtische manier en laat een nieuw opbouwend geluid horen.”
Samenwerking met VERS Poetry en Baban Kirkuki
VERS Poetry is een gloednieuw spoken word initiatief, in maart van dit jaar in Kanaleneiland opgericht door creatieve duizendpoot Gabriel Erlach (presentator van UindeWijk, host van diverse cultuurprogramma’s) en de jonge woordkunstenaar Christopher Blok.
Baban Kirkuki (Utrechtse dichter van Iraaks-Koerdische afkomst) studeerde Arabische taal en literatuur in Irak. Sinds 2004 woont hij in Utrecht, waar hij actief is in het Utrechts Dichtersgilde. Hij bracht vier bundels Nederlandstalige gedichten uit en geeft regelmatig poëzieworkshops. Voor dit project vertaalt Baban Arabische gedichten die Walid Ben Selim in zijn muziek gebruikt en geeft hij een poëzieworkshop aan leerlingne van de IMC Weekendschool Overvecht.
Optreden vrijdag 9 oktober in TivoliVredenburg
Het resultaat van de muzikale samenwerking van Walid met de Kytopianen is vrijdag 9 oktober te bewonderen in TivoliVredenburg Cloud Nine. Het voorprogramma wordt verzorgd door VERS Poetry met optredens van de spoken word coryfeeën Derek Otte en Christopher Blok en als host Gabriel Erlach. Derek Otte is één van de beste Nederlandse spoken word artiesten. Voor zijn teksten haalt hij inspiratie uit het dagelijks leven in de smeltkroes van de grote stad, waarbij de invloed van hiphop middels metaforen, punchlines, woordgrappen en beeldspraak doorklinkt in elke zin. Begin september kwam zijn debuut ‘Regelgeving’ bij uitgeverij Rorschach uit. Abdelkader Benali over Otte: “Waarover hij spreekt, is het groeien, kreunen en falen van een zwoele, zinderende stad.” Adriaan van Dis: “Derek Otte is een vrolijke piekeraar, die rijm, ritme en zin aan ons aller wanhoop geeft.”
Vrijdag 9 oktober, 20.30 uur (zaal open 19.30 uur) € 9,- https://www.facebook.com/events/1641925336020100/
Samenwerking met Arabischtalige muzikanten Utrechtse Asielzoekerscentrum
Al 3½ jaar leidt de Utrechtse pianist/componist Jonas Bisquert muziekworkshops in het Utrechtse Asielzoekerscentrum. Veel inwoners hebben een muzikale achtergrond, zingen of spelen een muziekinstrument. Enkele van hen speelden in hun herkomstland als professioneel musicus in bekende orkesten/bands. De Arabischtalige inwoners (uit o.a. Syrië, Irak, Lybië, Palestijnse gebieden) maken songs geïnspireerd door teksten van hun favoriete Arabische dichters. Op 8 oktober ontmoeten zij Walid Ben Selim en gaan ze samen muziek maken. In samenwerking met stichting De Vrolijkheid.
Workshops in Cultuurspot Overvecht en op het Trajectum College Overvecht
Cultuurspot Overvecht is een initiatief van Cultuurhuis Kanaleneiland en fungeert als een bruisende ontmoetingsplek voor jongeren die hun muziek- en taaltalent verder willen ontwikkelen. Hiphopper Jermain Bridgewater (Stropstrikkers, No Slackin) geeft er rapworkshops en Walid gaat op 8 oktober met hen aan de slag en vertelt over zijn artistieke keuzes en inspiratiebronnen. Op 7 oktober geeft Walid een workshop tijdens het vak Kunst en Media aan scholieren van de VMBO school Trajectum College Overvecht.
Masterclass met Walid Ben Selim bij Poetry Circle Nowhere Amsterdam
Zaterdag 10 oktober organiseert Poetry Circle Nowhere (PCN) een masterclass Arabische poëzie en spoken word voor jonge talenten uit heel Nederland. PCN host Poetry Circles en organiseert workshops woordkunst in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Tilburg en Eindhoven. PCN wil zich meer bezig houden met de poëzie uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hiermee aansluiten op een groeiende groep performers met roots in Syrië, Irak, Afghanistan en Marokko. Walid deelt zijn visie en skills met deze jongeren.
Samenwerking met Hogeschool voor de Kunsten en School voor Journalistiek
Music & Technology studenten begeleiden onder leiding van Arjen de Vreede de technische kant van het optreden. Twee derdejaars studenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht interviewen de Kytopianen en Walid en maken korte filmpjes ter promotie via social media en voor de verslaglegging.