Festival Sacred Songs in Den Haag belicht de schoonheid en zeggingskracht van spirituele muziek, poëzie en rituelen. Na geslaagde edities in 2016 en 2018 krijgt het festival in november en december een vervolg met een vernieuwde opzet. Het festival ontvouwt zich langs meerdere programmalijnen die ieder een eigen actueel verhaal vertellen middels concerten, workshops, films, lezingen en Meet&Greets met artiesten. Artiesten uit binnen- en buitenland, zowel jong aanstormend talent als gerenommeerde ensembles presenteren bekende èn tot nu verborgen muziekstijlen. Programma’s vinden plaats in de Nieuwe Kerk, het Zuiderstrandtheater, De Vaillant, De Nieuwe Regentes en op diverse andere locaties in Den Haag. Op het programma staan klinkende namen als Ghalia Benali, Constantinople Ensemble, Tallis Scholars, trio Merope, Jauna Muzika en Wishful Singing.
Muzikale rijkdom achter spirituele diversiteit in Nederland
Festival Sacred Songs sluit aan bij de religieuze en spirituele diversiteit die de Nederlandse samenleving kenmerkt. Naast actieve geloofsgemeenschappen zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een individuele manier van geloofsbeleving. Zij zoeken spiritualiteit in bewust en verantwoordelijk leven in het hier en nu en het zich verbonden voelen met elkaar, de natuur of de kosmos. Het festival brengt de muzikale rijkdom achter die diversiteit in beeld en focust op de zeggingskracht en esthetiek van bezielde muziek, poëzie en rituelen.
Programmalijnen
Het festival ontvouwt zich langs meerdere programmalijnen die ieder een eigen actueel verhaal vertellen middels concerten in de Nieuwe Kerk en een uitgebreid programma gericht op beleving en duiding van de gepresenteerde cultuuruitingen in het Zuiderstrandtheater, theater De Vaillant en De Nieuwe Regentes.
Sufi Spirit toont de belangrijke rol van muziek, dichtkunst en rituelen binnen het soefisme. Deze mystieke stroming binnen de islam staat voor vrede en gelijkwaardigheid tussen verschillende religies en levensbeschouwingen. Toonaangevende vocalisten en muzikanten vertolken soefiteksten van beroemde dichters en geleerden als Rumi en Hafez.
Women’s Voices zet de schijnwerpers op opvallende vrouwelijke performers die spirituele verhalen en zangstijlen tot leven brengen in een sprankelende voorstelling met zang, dans, spoken word en filosofische beschouwing. Centraal staan vrouwenstemmen uit het heden en verleden; poëzie, teksten en muziek van vrouwelijke vrijdenkers, vernieuwers en verbinders.
Sacred Nature focust op de oerband tussen spiritualiteit en de natuur. Vele rituelen, folksongs, dans, melodieën en ritmes geven uitdrukking aan deze innige connectie. Wat kunnen we leren van de eeuwenoude kennis en wijsheid in deze cultuuruitingen voor de noodzakelijke bescherming van onze natuurlijke omgeving?
The Real Experience biedt een kijkje in de muzikale keuken van bruisende geloofsgemeenschappen en brengt religieuze muziek met opperste bezieling.
Meditation schenkt aandacht aan muziek die refereert aan reflectie en introspectie. Elk woord van betekenis wordt opgelicht, geïnterpreteerd en volledig op inhoud gezongen, waardoor een meditatieve sfeer ontstaat.
Concertprogramma Nieuwe Kerk
Zaterdag 21 november – Sufi Spirit
In the footsteps of Rumi – Ensemble Constantinople & Ghalia Benali (exclusief concert in Nederland)
Sufi Spirit zet de schijnwerpers op de beroemde dichter en mysticus Djalaleddine Rumi (1207-1273). Zijn gedichten, in hun diepgang en taalkundige verfijning, hun ritme en aanstekelijk enthousiasme, weten zangers en muzikanten wereldwijd te inspireren. Het Canadese Constantinople Ensemble bestaat uit muzikanten die hun wortels in Turkije, Iran, Syrië en Canada vinden. Samen met de Tunesische zangeres Ghalia Benali brengen ze een uniek programma met repertoire uit Rumi’s omvangrijke oeuvre waarbij Ghalia zelden gehoorde Arabischtalige teksten van de grote dichter zingt. muziekvoorbeeld.
Ensemble Constantinople staat onder leiding van Kiya Tabassian en werkte samen met internationaal vermaarde artiesten als vocalisten Françoise Atlan, Savina Yannatou en Ablaye Cissoko; de Amerikaanse groep The Klezmatics; sarangi virtuoos Dhruba Ghosh en de Iraanse kamancheh-meester Kayhan Kalhor.
Regelmatig spelen ze op internationale festivals en in prestigieuze concertzalen, zoals de Salle Pleyel in Parijs, de Berliner Philharmonie, het Fes Festival of World Sacred Music in Marokko en het Festival de Carthage in Tunesië.|
De charismatische, van origine Tunesische zangeres Ghalia Benali is thuis in muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook in Indiase klassieke zang, jazz en pop. Moeiteloos schakelt ze tussen verschillende genres en culturele tradities. Zeer geliefd is zij vanwege haar intense vertolkingen van soefi repertoire en van klassieke liederen van Um Kulthum.
Zondag 22 november – Meditation
Siglo de Oro – The Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips
The Tallis Scholars is een wereldberoemd Brits koor in 1973 is opgericht door Peter Philips en vernoemd naar Thomas Tallis (grondlegger van de Engelse, Anglicaanse kathedraalmuziek). Het koor behoort tot de topvertolkers van vocale muziek uit de periode tussen 1450 en 1600 en is volgens BBC radio3 ‘one of the UK’s greatest cultural exports’. Op het programma staan muzikale pareltjes uit de Spaanse polyfonie centraal en zijn werken van componisten als Guerrero, Alonso Lobo en Tomás Luis de Victoria te horen. Muziekvoorbeeld
Zaterdag 28 november – Sacred Nature
Naktės, een ode aan de nacht – Trio Merope & Jauna Muzika (exclusief concert in Nederland)
Merope bestaat uit de Litouwse vocaliste Indre Jurgeviliciute, gitarist Bert Cools en fluitist Jean-Christophe Bonnafous, die elkaar van het Rotterdamse Codarts kennen. Samen met het veelgeprezen Litouwse koor Jauna Muzika brengen zij een muzikale ode aan de natuur en aan de nacht. Ingredienten voor het concert zijn Merope’s goed ontvangen album ‘Naktės’ (Nachten) en nieuwe composities gebaseerd op oeroude Litouwse folksongs uit pre-christelijke tijden. De songs verhalen over de spirituele verbinding tussen natuur en de mens, over dieren, vogels, bloemen, stenen, bijen en de rituele magie in het dagelijks leven. De muziek van Merope is meditatief, bedwelmend en betoverend. Muziekvoorbeeld
Het Litouwse koor Jauna Muzika (letterlijk ‘jonge muziek’) bestaat uit 20 jonge vocalisten en staat onder de bezielende leiding van dirigent en componist Vaclovas Augustinas. Bekend om hun uitzonderlijke vocale kwaliteiten, originele repertoirekeuze en grensverleggende muziekproducties staat het koor in hoog aanzien in Litouwen, maar ook in de rest van de wereld. Het hedendaagse werk van buitenlandse en Litouwse componisten speelt een belangrijke rol in het koorrepertoire. Augustinas en Jauna Muzika wonnen vijftien internationale koorwedstrijden waaronder de prestigieuze European Choral Grand Prix.
Zondag 29 november – Women’s Voices
Wishful Singing, Kalpananarts, Siela Ardjosemito-Jethoe, Stine Jensen
Women’s Voices zet de schijnwerpers op opvallende vrouwelijke performers die spirituele verhalen en zangstijlen tot leven brengen in een sprankelende voorstelling met zang, dans, spoken word en filosofische beschouwing. Centraal staan vrouwenstemmen uit het heden en verleden; poëzie, teksten en muziek van vrouwelijke vrijdenkers, vernieuwers en verbinders. In deze gloednieuwe productie vertolkt Wishful Singing repertoire van middeleeuwse powervrouwen als Kassia (810-867) en Hildegard von Bingen (1207-1291) en van hedendaagse componisten als Kate Moore en Mathilde Wantenaar. Hun zang wordt afgewisseld met persoonlijke reflecties door woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe en filosofische beschouwingen door Stine Jensen. Twee danseressen van Kalpanarts voegen met hun verbindende bewegingstaal extra kracht en een ruimtelijke dimensie toe aan het gesproken en gezongen woord. Meer informatie over Women’s Voices
A capella ensemble Wishful Singing bestaat uit vijf vocalisten met loepzuivere stemmen die een brede waaier aan muziekstijlen met passie en optimale podiumexpressie vertolken. De laatste jaren legt het ensemble zich meer en meer toe op religieus en spiritueel repertoire. In samenwerking met Herman Finkers voeren zij een aantal keren per jaar de Missa Mysterium uit en in 2018 zongen zij in de Hildegard-opera van Steven Kamperman. Muziekvoorbeeld
Kalpana Raghuraman is een danseres en choreograaf die vanuit haar achtergrond in de Indiase klassieke stijl Bharata Natyam een brug slaat naar moderne en urban dans. In 2015 richtte zij met Gysèle ter Berg het dansgezelschap Kalpanarts op waarmee ze baanbrekende voorstellingen als ‘Hitting True North’, ‘Simeon’ en ‘Super Human: our inner darkness’ op de Nederlandse podia bracht.
Siela Ardjosemito-Jethoe is een creatieve duizendpoot die zingt, danst en optreedt als spoken word artieste. Haar woordkunst centreert zich rond liefde en leven, vermengd met perspectieven vanuit de samenleving. Ze probeert met haar werk meerstemmigheid te vertolken en dichtbij zichzelf te blijven. Siela is medeoprichter van de eerste spoken word circle in Den Haag. Via ctdunlimited.org biedt ze naast haar creatieve werk, trainingen, coaching en advies aan op het gebied van diversiteit en inclusie.
Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze werd in Denemarken geboren en emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Stine studeerde literatuurwetenschap en filosofie in Groningen, waarna ze promoveerde aan de Universiteit van Maastricht op ‘Waarom vrouwen van apen houden.’ In haar boeken en tv-programma’s vormen zingeving en spiritualiteit regelmatig terugkerende onderwerpen.
Vrijdag 4 december – Real Gospel Experience
Artiesten nader bekend te maken
Meer informatie over programmatijden en tickets vanaf begin september 2020
via de festivalwebsite: www.festivalsacredsongs.com
Festival Sacred Songs is een initiatief van het Zuiderstrandtheater en stichting Culture Connection; festivalcurator is Jeanneke den Boer. Het programma komt tot stand in samenwerking met Haagse partners waaronder De Vaillant, De Nieuwe Regentes en Initiatives of Change. Het festival is mede mogelijk dankzij de Gemeente Den Haag, VSB-fonds, BankGiroLoterijfonds.