Wat was het een fantastische avond vorige week in TivoliVredenburg! Zanger Walid Ben Selim bracht met Agathe di Piro op piano en Nidhal Jaoua op qanun een indrukwekkend eerbetoon aan de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Utrechtse artiesten – Musicaz, koor Duniya en dichter Randa – verzorgden een prachtige openingsprogramma en Maureen Ghazal vertelde een mooi verhaal over Darwish. De toegift van Walid Ben Selim samen met koor Duniya – een Marokkaanse gnawa song – was hartverwarmend en ontroerend. In de foyer genoot het publiek van een sfeervolle markt en spontane optredens.
Publiek uit alle windstreken
TivoliVredenburg stroomde aan het begin van de avond al snel vol met bezoekers afkomstig uit alle windstreken. Na de slottonen van het concert in de Hertz gaven zij een daverend applaus en ontvingen wij vele positieve reacties: “Een avond waar je hart van heelt!’ -“Een lichtpuntje van verbondenheid” – “Een liefdevolle en intense avond, ook met hoop” – “Muziek verbindt over grenzen” – “His voice stole my heart; very powerful, sad and healing at the same time”.
Darwish’ gedicht De Dobbelaar op muziek
In 2008 vlak voor zijn overlijden schreef Mahmoud Darwish het gedicht ‘De Dobbelaar’ waarin hij terugblikt op zijn leven en nadenkt over de opeenvolging van toevallige gebeurtenissen die het bestaan van een mens vormen en bepalen. In 2019 verwerkte Walid Ben Selim het gedicht in een compositie waarin Midden-Oosterse en westerse muziek samenkomen. Begeleid door zijn virtuoze musici voerde hij het muziekwerk in TivoliVredenburg uit. Zijn expressieve zang en theatrale voordracht versterkt door sprankelende klanken op piano en qanun brachten Darwish’ poëzie recht in het hart van de toehoorders.
Opening door Musicaz, koor Duniya en Randa Awad
Het Utrecht muziekcollectief Musicaz opende de avond met een mowal gezongen door Mohamed begeleid door Belal Al Khateb op luit en Lucas Dols op cello.
Onder leiding van Loes van Hapert en met Jonas Bisquiert op piano zong koor Duniya de Chinese folk-classic De Olijfboom over leven in diaspora en verlangen naar het geboorteland: “…… Vraag me niet waar ik vandaan kom. Mijn geboortestad is ver weg. Waarom dwaal ik rond? Waarom zwerf ik naar verre landen? Voor de olijfboom in mijn dromen……”
Schrijver Randa Awad droeg het gedicht We remain true to the promise voor. In dit indringende gedicht dat ze speciaal voor deze avond schreef geeft ze uitdrukking aan haar empathie met de bevolking van Gaza: “……Freedom calls me clear and bright. To know its face, to taste its light. Let me go and gather my words. Hind and Yusuf call like birds. I see Gaza, sad and bare. Her feet in blood, her grief overflood. Let me comb her tangled hair, wash her wounds, with love and care. Sing for her – we remain true to the promise; we will return.”
Inleiding over Darwish door Maureen Ghazal
Schrijver/performer Maureen Ghazal vertelde een persoonlijk verhaal over Mahmoud Darwish en wat hij voor haar betekent: “De gedichten van Mahmoud Darwish zorgden ervoor dat ik het Palestina waarover mijn familie me vertelde, leerde kennen. Dat woorden een verloren moederland kunnen terughalen, fascineerde me. Tijdens het lezen voelde het op sommige momenten alsof ik het landschap kon aanraken. Zijn gedichten met de bloemrijke taal brachten mij liefde voor het geschreven woord”.
Sfeervolle markt
In de foyer was een markt met stands van uitgeverij Jurgen Maas, ZemZem-tijdschrift, Fair Trade Palestine, Kufiya4Love en Palestine Kitchen Utrecht. Het publiek kon er rondsnuffelen en boeken met Arabische literatuur, Palestijnse hapjes, koffie, kufiya’s en kunstproducten kopen. Na het concert verhoogden Musicaz en koor Duniya de sfeer met spontane optredens.
Dank aan alle artiesten, sprekers en Utrechtse partners
A Tribute to Mahmoud Darwish is een initiatief en productie van Culture Connection in samenwerking met TivoliVredenburg, Gaudeamus, Het Wilde Westen, Musicaz, koor Duniya, Randa Awad, Vocal Statements, ISK Ithaca, GLU-Het Bureau, Podium voor Palestina en anderen. Veel dank aan alle artiesten, sprekers, stands, partners, subsidiënten èn de Culture Connection crew!
Foto’s: Maarten Mooijman